RJ45 Konnektör Hakkında Bilmediklerimiz
Genel olarak, kablolar uzunlukları boyunca bilgi iletebilir. Gitmesi gereken bilgileri almak için, RJ45 konektörüne doğru bağlantıları yapmanız gerekir. Kablo bağlantınızın fişe takılması gereken bir konektöre son verilmesi gerekir. RJ45, özellikle Ethernet ağ iletişimi için kullanılan ağ kabloları için standart bir fiziksel konektördür. Ve “45” arayüz standardı sayısıdır. Son zamanlarda RJ45 konektörleri yaygın olarak Ethernet kabloları ve ağları ile görülüyor. RJ45 konektörlü Ethernet kabloları da RJ45 kabloları olarak adlandırılır. Modern Ethernet kabloları, kablonun her bir ucunda küçük bir plastik fişe sahiptir. Fiş Ethernet cihazlarının RJ45 jaklarına yerleştirilmiştir. RJ45 arayüzüyle ilgili hiç kafa karışıklığınız oldu mu? Bugün bunu keşfedeceğiz.
RJ45 Konektör
RJ45 konektörü, Ethernet kabloları ve ağları için en yaygın bükülmüş çift konektördür. “RJ”, ses ve veri ekipmanını yerel bir döviz taşıyıcı veya uzun mesafe taşıyıcısı tarafından sağlanan bir servise bağlamak için standartlaştırılmış bir telekomünikasyon ağı arabirimi olan “kayıtlı jack” anlamına gelir. Jakları kullanan fiziksel konektörler temel olarak modüler konektör ve 50 pinli minyatür şerit konnektör tipleridir. RJ45 konektörü, bilgisayarları Ethernet tabanlı yerel alan ağlarına (LAN) bağlamak için yaygın olarak kullanılan 8-pozisyonlu, 8-kontaklı (8P8C) modüler bir fiş ve jaktır. RJ45 kablo fişi genellikle port üzerinde sekiz iğneli plastik bir parçadan yapılır. Pinlerin dördü veri göndermek ve almak için kullanılır, diğer dört tanesi ise diğer teknolojiler veya güç ağ cihazları için kullanılır.
Hepimizin bildiği gibi, iki kablolama şeması vardır: T568A ve T568B, bükümlü çift kabloyu bağlantı arabirimine sonlandırmak için kullanılır. İki standart, RJ45 konektörünün RJ45 konnektörünü bir kabloya bağlarken her bir sekiz kabloyu nasıl ayarlayacağını tanımlar. Bu kablolama düzenleri kendi renk kurallarına sahiptir ve konvansiyonun ardından elektrik uyumluluğunu sağlamak önemlidir. T568A ve T568B’nin renk sözleşmelerinde farklılıkları aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.
İki standart ile ilgili olarak, iki farklı bağlantı formu vardır. T-568B kablolama şeması, en yaygın şekilde kullanılmakta , bazı cihazlar T-568A kablolama şemasını da desteklemektedir. Bağlantı kablolarının her iki ucu bir standart temelinde kablolanmışsa, düz bir bağlantıdır. Her iki standart da düz kablo üzerinden kullanılabilir. Değilse, bu bir çapraz bağlantıdır. Bazı ağ uygulamaları, bir ucunda bir T-568A konektörü ve diğerinde bir T-568B konektörü bulunan bir çapraz Ethernet kablosu gerektirir. Bu tip kablo genellikle yönlendirici, hub veya anahtar bulunmadığında bilgisayardan bilgisayara doğrudan bağlantı için kullanılır.
RJ45 vs. RJ11
Diğer birçok konektör tipi RJ45’e çok benzemektedir, telefon kablolarıyla kullanılan RJ11 konektörü bu tip konektörlerden biridir. RJ45 ve RJ11’in yakın fiziksel benzerliği, eğitimsiz bir gözün ikisini ayırt etmesini zorlaştırır. RJ11 konektörü 6P2C (6 pozisyon 2 kontaklı) modüler konnektördür – sadece sekiz konumdan ziyade altı pozisyon kullanır, bu da RJ45 konektörlerinden daha az popüler olmasını sağlar.
RJ45 ve RJ11, her biri kendi özel amaçlarına sahip iki yaygın olarak kullanılan jaklardır. Aralarındaki en büyük fark, farklı uygulamalar için kullanılmalarıdır. RJ45, bilgisayarları veya diğer ağ öğelerini birbirine bağladığınız ağda kullanılır. RJ11 telefon setlerinde kullanılan kablo konektörüdür. Uygulamadan başka bir fark, konektörlerindeki tellerin sayısıdır. Her iki konnektörde de yakından bakarsanız, RJ11’in içinde sadece dört tel olduğunu görürsünüz, RJ45’in içinde ise sekiz tel vardır. Sonuç olarak, RJ45 konektörü RJ11’den biraz daha büyüktür. Bir RJ45 konektörünü bir RJ11 yuvasına takamazsınız ancak bunun tersi mümkün olduğu sonucunu çıkarmak oldukça kolaydır. RJ11’in daha küçük boyutu RJ45 yuvasına takılmayı kolaylaştırsa da, bunun RJ45 yuvasını benimseyen cihaza zarar verebileceği için yapılması önerilmez. Uygun bilgi ve eğitim ile, bazı insanlar RJ11’ler yerine RJ45’leri evlerinin her yerinde kullanabildiler. Şu anda, hızla popülerlik kazanan VoIP telefonlarını kullanırken, RJ45 jakları genellikle insanların evlerinin içindeki duvar prizlerine yerleştirilmektedir.
Ana farklılıklar:
• RJ45, bilgisayar ağlarında Ethernet kabloları ile kullanılırken, RJ11 telefon ünitelerinin bağlanmasında kullanılır.
• RJ45, RJ11’den daha fazla kablo içerir.
• RJ45, ekstra kabloları barındırmak için fiziksel olarak RJ11’den daha büyüktür.
RJ45 Ağ Arabirim Kartları
Ağ arabirim kartı (NIC), bilgisayarın ana kartına doğrudan bağlanan yuva tabanlı bir karttır. Bilgisayarın ağa elektriksel bir arayüzünü sağlar ve Ethernet standartlarına tamamen uygundur. LAN ortamını ve doğru anakartı bağlamak için uygun bir sonlandırma gereklidir. LAN ağlarındaki en güncel medya türü RJ45 konektörleri kullanan cihazlara bağlı Cat 6 Ethernet kablosudır. Bu yüzden ağ arabirim kartı, yama kablosuyla eşleşen bir RJ45 modüler jaka sahip olmalıdır. RJ45 donanımlı cihazlarla ilgili olarak, sadece bir adet kullanılabilir port ile birlikte gelir. Fakat bir NIC’de dört limana kadar barındırabilenler var.
Sonuç
RJ45 konektörleri, ses ve veri ortamını iletmek için Ethernet bağlantısının anahtar parçasıdır. Bunlar, eski sistemlere göre daha ucuz ve küçük olaması için geliştirildi. Kolay tak-kullan tarzı, kurulum zorluğunu azaltır. RJ11 ile karşılaştırıldığında, RJ45 Ethernet ağı gibi daha fazla uygulama için uygundur.