Çarşamba, Eylül 11, 2024
Google search engine
Ana SayfaElektronikinternetinizi hızlandırın >> bağlantı hızını artırın

internetinizi hızlandırın >> bağlantı hızını artırın

0 - Kopya

Bugünlerde hemen her evde kablosuz geniş bant router modem var. Ancak akıllı evinizde fiber internet kullanıyorsanız, modeminiz eskidiyse veya diğer odaları da gören uzun menzilli bir router modem arayışı içerisindeyseniz yeni bir model alabilirsiniz.

Bu konuda en büyük yardımcınız ise yönelimli sinyal aktarımı gibi teknolojilerle antenin baktığı yerde daha hızlı internet bağlantısı ve dolayısıyla daha yüksek indirme hızı destekleyen yeni nesil modemler.

Siz de internette gezinme ve indirme hızınıza natural anabole steroiden cernos gel testogel kopen in nederland doping yapacak olan en hızlı 10 router modemi aşağıda bulabilirsiniz. İçlerinden hangisini kullanacaksınız?

 

modem 15

 

ÖNCELİKLE NE GEREK VAR?

Temel sebepleri yukarıda sıraladık, ancak yeni modem almak istemenizin başka sebepleri de bulunuyor. Örneğin yeni laptoplar, tabletler ile akıllı telefonlar daha hızlı ve istikrarlı kablosuz bağlantı için 802.11ac standardını kullanıyor (1 Gbps ve daha yüksek hızlar). Kısacası 5 yıl öncesinin modemini kullanıyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz.

Yeni modemler buna ek olarak aygıt yazılımı üzerinden ve donanım düzeyinde güvenlik duvarı, hatta DNS sorgusu şifreleme destekliyor. İnternette gözetlenmek istemiyorsanız DNS şifreleme destekleyen bir VPN hizmeti ve tercihen DNS şifreleyen bir modem kullanmanızı öneririm.

 

modem 17

BİN BİR MARİFET

Bu noktada TTNET’in sağladığı hazır modemleri de kullanmanızı tavsiye etmem. Bunların aygıt yazılımını değiştiremiyorsunuz. Öyle ki bu modemler interneti gözetlemeyi kolaylaştırmanın yanı sıra torrent dosyalarını indirmenizi bile engelleyebiliyor.

Yeni router modemler akıllı evlerdeki akıllı lamba gibi cihazları da destekliyor. Örneğin Airties’ın evlerde 1 Gbps hız (pratikte 800 Mbps) destekleyen routerları var. Ayrıca yeni modellerde NAS depolama için veya evinizdeki printerı dairedeki tüm bilgisayarlarla paylaşmak için kullanılan USB bağlantı noktaları da bulunuyor.

 

modem 18

EVLERDE 4K KABLOSUZ TV YAYINI

Önce yazımızda bol bol geçen 802.11ac standardına değinelim: Bu standart, laptoplardaki 802.11n bağlantısının yerini alan ve 1 Gbps’yi aşan yüksek hızlar sağlayan yeni bir adaptör teknolojisi. Evinizde kablosuz bağlantı destekleyen monitörlere 4K video yayını yapmak istiyorsanız yeni modemler gerçekten işinize yarayacak.

Yazıdaki modemlerle routerların USB 2.0-3.0 bağlantısı da desteklediğini göreceksiniz. Bunun amacı basit: Bilgisayar yerine hard disk ve SSD destekli bir medya oynatıcınız ve kablosuz bağlantı destekli TV setiniz varsa medya oynatıcısını modeme bağlayabilir ve uzak odadaki TV’nizden film izleyebilirsiniz.

Bugün için lüks mü? Yakın gelecekte ev içi kablosuz TV yayınları, hatta bilgisayar oyunu yayınları standart olacak. Hele 4G yaygınlaşsın! (Sahi, telefona yüklü mobil uygulamalarla evdeki PC’ye ofisten bağlanıp PC oyununu telefon ekranında oynayabildiğinizi biliyor muydunuz? Evet, çılgınız).

 

Modem 12

ROUTERLA MODEM ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Router (popüler Amerikan telaffuzuyla Raudır :p ) modemden gelen internet sinyalini diğer odalara dağıtan bir sinyal yönlendiricisi. Böylece “sinyal gölgesinde” kalan uzak odalarda bile akıllı telefonunuz modeme kolayca bağlanabiliyor.

Modeme ise telefon kablosu takılıyor ve evinize interneti router değil, modem taşıyor. Ancak yeni modemler aynı zamanda sinyal güçlendirme ve sinyal yönlendirme özelliği destekleyen birer router. Bu yüzden de router modem diyoruz. Şimdi en hızlı 10 modeme geçelim.

 

Modem 1

 

1 AVM FRİTZ! BOX 3490

Alman malı (Fazla söze gerek var mı? 😉 )

Hız: ADSL/VDSL modem, 1300 Mbit/saniye 802.11ac, 450 Mbit/saniye 802.11n

Bağlantı: 4 x gigabit Ethernet bağlantı noktası, 1 x gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası, 2 x USB 3.0 bağlantı noktası

Artılar: NAS benzeri yönetim yazılımı ve gelişmiş bağlantı noktası

Eksiler: Bazı gelişmiş özellikler yok

AVM üretimi modemler piyasanın en kaliteli ve sağlam ürünleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda ev-ofis ağınızla uyumlu olması için gelişmiş bağlantı ayarları ve otomatik kurulum destekliyor. Her ne kadar 7000 serisi Fritz! modelleri gibi DECT kablosuz telefon ve kablolu telefon desteği sunmasa da yüksek performansı ve çok sayıda ek özelliğiyle oldukça hesaplı bir seçenek.

Bütünleşik VDSL modem sayesinde bu model kablo, fiber ve DSL internet bağlantısı destekliyor. Aynı zamanda aynı zamanda üçlü 802.11ac desteği ile maksimum 1300 Mbit/saniye hız sağlıyor. Depolama cihazları için iki adet USB 3.0 bağlantı noktası var. Aynı zamanda bu depolama aygıtları için NAS benzeri bir yönetim yazılımı kullanıyor.

 

modem 2

 

2 ASUS RT-AC87U

Çok etkileyici bir wi-fi performansı var

Hız: 1733 Mbit/saniye 802.11ac, 600 Mbit/saniye 802.11n

Bağlantı: 4 x gigabit Ethernet bağlantı noktası, 1 x gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası, 1 x USB 3.0 bağlantı noktası, 1 x USB 2.0 bağlantı noktası, DD-WRT uyumlu (DNS şifreleme vb. için gerekli).

Artıları: Yüksek Wi-Fi hızı ve gelişmiş bağlantı noktası

Eksileri: Pahalı

Asus RT-AC87U pahalı bir router, ama ultra yüksek hızlı 4×4 802.11ac kablosuz bağlantı sunuyor ve bu açıdan hız rekoru da kırabilir. Öyle ki 5GHz 802.11n hızında ek 600 Mbit/saniye sunuyor, fakat diğer routerlarda olduğu gibi bu ek hız istemci adaptörünüze bağlı. Adaptörün desteklemesi gerek.

RT-AC87U’nun asıl farkı yazılımı: Kullanışlı olmasının yanı sıra hem yeni kullanıcılar hem de uzman kullanıcılar için pratik ayarlara sahip. Buna ek olarak çocukları yetişkinlere yönelik içerikten korumak amacıyla ebeveyn kontrolleri ile kapsamlı bir hizmet kalitesi sistemi destekliyor. Aynı zamanda indirme yöneticisi ve bulutta dosya saklama özelliği var.

 

modem 3

 

3 LİNKSYS XAC1900

Pahalı ama çok sayıda ek özelliği var

Hız: ADSL modem, 1300 Mbit/saniye 802.11ac, 600 Mbit/saniye 802.11n

Bağlantı: 4 x gigabit Ethernet bağlantı noktası, 1 x gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası, 1 x USB 3.0 bağlantı noktası, 1 x USB 2.0 bağlantı noktası

Artıları: Kullanışlı yazılım ve bütünleşik DLS modem

Eksileri: Pahalı

Linksys XAC1900 yazılımı belki de routerlar içinde en kullanışlı olanı. Farklı fonksiyonları görüntüleyebildiğiniz okunaklı bir arayüzü var. Bu router’ı uzaktan erişimle kontrol ederek dünyanın herhangi bir yerinden yapılandırabiliyorsunuz

XAC1900 modeli de güç kaynağıyla bütünleşik bir DSL modemle geliyor. Bu kompakt tasarım kabloları ayakaltından çekerek odada yer ayırıyor. Eşzamanlı dual bant 2.4GHz/5GHz kablosuz bağlantı desteği ile 1300 Mbit/saniye ve 802.11ac desteği sunuyor. Bunun dışında 802.11n/g/b/a, standart 4 Ethernet bağlantı noktası, USB 2.0 ve USB 3.0 desteği sunuyor.

 

modem 4

 

4 TP-LİNK ARCHER D9 ADSL MODEM ROUTER

Telefon hattınıza bağlamak için uzun menzilli modem

Hız: 1300 Mbit/saniye 802.11ac, 600 Mbit/saniye 802.11n

Bağlantı: 4 x gigabit Ethernet bağlantı noktası, 1 x gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası, 1 x USB 3.0 bağlantı noktası, DD-WRT compatible

Artıları: Bütünleşik ADSL modem ve uzun menzilli performans

Eksileri: Ethernet bağlantı noktalarında LED durum ışığı yanmıyor.

TP-Link gezi olaylarından sonra Türkiye’nin en güvenilir modemi olarak öne çıktı, ancak günümüzde tüm modemlerde NSA gözetleme çipleri olabilir. Her durumda ülkemizin en kullanıcı dostu markalarından biri olarak 802.11ac’ye geçmek iyi bir seçenek sunuyor.

TP-Link’in önceki modellerinden pahalı olsa da bu router modem üst düzey model olarak ek özellikler içeriyor. Bunların arasında paylaşımlı depolama ve printerlar için USB 3.0 bağlantı noktası ve diğer standart bağlantı noktaları var.

3×3 802.11ac üzerinden 1300 Mbit/saniye ve 802.11n’de 600 Mbit/saniye destekleyerek özellikle uzak bağlantılarda yüksek performans sergiliyor. Bu sınıftaki üst modeller içinde en kullanışlı yazılıma sahip değil ama kullanışlı birçok özelliği var.

 

modem 5

 

5 BUFFALO AİRSTATİON EXTREME AC1900

Birkaç yıl öncesinin en popüler markası, uygun fiyatlı router

Hız: 1300 Mbit/saniye 802.11ac, 600 Mbit/saniye 802.11n

Bağlantı: 4 x gigabit Ethernet bağlantı noktası, 1 x gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası, 1 x USB 3.0 bağlantı noktası, 1 x USB 2.0 bağlantı noktası, DD-WRT uyumlu

Artıları: Gelişmiş bağlantı noktası ve kapsamlı yazılım.

Eksileri: Açık kaynaklı yazılımını kullanmak biraz zor.

Buffalo’nun üç antenli AirStation Extreme AC1900 modeli, 802.11ac ile 1300 Mbit/saniye hız veriyor. 802.11n standardında ise TurboQAM ile 600 Mbit/saniye hız sağlıyor. Bu noktada dual frekans ile aynı anda 2.4GHz/5GHz desteği sunuyor. USB 3.0 ve USB 2.0 bağlantı noktalarına sahip bulunuyor. Buna ek olarak 4 standart gigabit Ethernet LAN ve tek WAN bağlantı noktası var.

Aynı zamanda gelişmiş bir yazılıma sahip. Bunun içinde web filtreleme ve ebeveyn kontrolleri var ve Symantec virüs yazılımı ile Priority Control QoS (Hizmet Kalitesi) sistemi destekliyor. Gerçi bu işin kralı Kaspersky Lab’dir ve antivirüs yazılımları da sizi gözetleyebilir ama bu ayrı bir yazının konusu. Sıradaki modemle devam edelim. 🙂

 

modem 6

 

6 TRENDNET TEW-818DRU

Hem kullanıcı dostu hem de çevre dostu

Hız: 867 Mbit/saniye 802.11ac, 300 Mbit/saniye 802.11n

Bağlantı: 4 x gigabit Ethernet bağlantı noktası, 1 x gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası, 1 x USB 3.0 bağlantı noktası, 1 x USB 2.0 bağlantı noktası, DD-WRT uyumlu

Artıları: Yüksek performans ve kolay kurulum.

Eksileri: Duvara monte edilemiyor.

Trendnet’in kutu şekilli TEW-818DRU modeli 3×3 802.11ac kablosuz bağlantıda 1300 Mbit/saniye hız ve TurboQAM ile 600 Mbit/saniye 802.11n bağlantı destekliyor. Bu modelin de standart Ethernet bağlantı noktası, USB 2.0 ve 3.0 desteği var. Ancak asıl özelliği kullanmadığınız zaman elektrik tüketimini azaltarak faturanızı koruyan küçük güç düğmesi.

Yeterli ölçüde ek özellik içeren yazılımıyla kurması da kolay. Elbette ebeveyn kontrolü QoS desteği, hatta Dinamik DNS desteği var. Ayrıca son derece uyumlu ve söz dinleyen bir modem. Trednet’in kendi yazılımını beğenmezseniz DD-WRT aygıt yazılımı da yükleyebilirsiniz.

 

modem 7

 

7 BELKİN AC1200DB Wİ-Fİ DUAL-BAND AC+ GİGABİT

Fiyat / performans oranı süper

Hız: 867 Mbit/saniye 802.11ac, 300 Mbit/saniye 802.11n

Bağlantı: 4 x gigabit Ethernet bağlantı noktası, 1 x gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası, 2 x USB 3.0 bağlantı noktası

Artıları: Uygun fiyatlı ve gelişmiş bağlantı noktası

Eksileri: Diğer routerlar kadar hızlı değil

Ve geldik Belkin’e… Evet, Belkin sadece voltaj regülatörlü topraklı prizler ve HDMI kablo üreten bir model değil. Belkin’in modelinin en avantajlı yanı yeni bir teknoloji olduğu için pahalı olan 802.11ac donanımında size uygun fiyat sunması. Evet, bu standartta 2×2 MIMO 802.11ac kablosuz bağlantı üzerinden sadece 867 Mbit/saniye hız destekliyor ama şanslınız. Windows PC’lerin genelindeki 802.11ac adaptörleri zaten bu hızı veriyor.

Aynı zamanda sağlam router: 802.11n/g/b/a standardında eski model kablosuz adaptörler için 2.4GHz/5GHz desteği ve paylaşımlı depolama ile printer paylaşımı için iki adet USB 3.0 bağlantı noktası var. Evimde illa bugünkü teknoloji ile en yüksek hızı alacağım demiyorsanız bu modemi seveceksiniz.

 

modem 8

 

8 NETGEAR NİGHTHAWK X4 R7500

3 bant routerın güncel ve gelişmiş bir arayüzü var

Hız: 1733 Mbit/saniye 802.11ac, 600 Mbit/saniye 802.11n

Bağlantı: 4 x gigabit Ethernet bağlantı noktası, 1 x gigabit Ethernet WAN bağlantı noktası, 2 x USB 3.0 bağlantı noktası, 1 x eSATA bağlantı noktası

Artıları: 802.11ac destekliyor

Eksileri: Uyumlu adaptörler lazım

Netgear’in en üst ürünü, bayrak gemisi olan Nighthawk X4 şimdiye kadar piyasaya çıkan en güçlü router’lardan biri. Asus RT-AC87U gibi 4 anteni var ve 4×4 MIMO 802.11ac kablosuz bağlantı adaptörü ile müthiş 1733 Mbit/saniye hız veriyor. Ancak bunun için akıllı telefon, tablet, TV ve monitörünüzün adaptörlerinin de 1733 Mbit/saniye hız desteklemesi gerek.

2 adet USB 3.0’ın yanında harici depolama için eSATA bağlantısı da olan bir modemden söz ediyoruz. Gerçi yazılımı diğer routerlar kadar havalı değil, ama önemli olan fonksiyonel olması ve bu yazılımda birçok kullanışlı, yararlı özellik var.

 

modem 9

 

9 D LİNK

D-Link DIR-890-L Wireless AC3200

Routerların hız kıralı hem Windows hem OSX uyumlu

Hız: 3200Mbps (2.4GHz’te 600N, + 1300 mbps, 5GHz’te + 1300 mbps

Bağlantı: 4x gigabit ethernet bağlantı noktası, 1x gigabit ethernet WAN bağlantı noktası, 2x USB 3 bağlantı noktası, DD-WRT uyumlu

Artıları: Yüksek hızlar, kullanışlı arayüz.

Eksileri: Garip tasarım?

Şimdiye kadar gördüğüm en uçuk modem, kesin bilgi. Kırmızı kasası ve 6 anteniyle modem dünyasının Ferrarisi! Ve dünyanın en garip tasarımlı modemi. Şık, artık kime hava atacaksınız aynı zamanda tarz sahibi. 😀 Ancak içini ne dolduruyor derseniz, altı anteni ile bu modemin maalesef ruhu da var.

Öncelikle size iki adet 802.11ac 5GHz 1300 Mbit/saniye network ve bir adet 600 Mbit/saniye 802.11n kablosuz bağlantı sunuyor. Hepsini de SmartConnect (akıllı bağlantı) özelliği olan tek bir SSID’de bir araya getirmişler.

 

modem 19

 

Teknik gevezeliği bir yana bırakırsak bu modem megafon gibi çalışıyor; yani anteni hangi cihaza bakıyorsa, evin içindeki kablosuz bağlantı sinyalini o öncelikli cihaz için optimize ederek maksimum hız sağlıyor.

D-Link geçenlerde yazılım arayüzünü de güncelleyerek daha kullanışlı bir yazılım kullanmaya başladı ve yazılıma birkaç yeni özellik ekledi. Örneğin bu modemin ayarını akıllı telefona mobil uygulama yükleyerek yapabilirsiniz. Bilgisayara bağlanmanız şart değil.

Aynı zamanda mydlink Cloud ile uzaktan erişim ile yapılandırma imkanı sunuyor. Tabii USB ile bağlı depolama cihazlarından medya paylaşımına da izin veriyor.

 

Modem 14

 

10 AİRTİES AİR 5760

Türk malı, hızlı ve Türkiye’deki kullanıcılara en uygun modem. Yıllardır kullandığım marka. Yerli tasarım ve üretimin gururu.

Hız: 1300 Mbps 802.11ac, 300 Mbps 802.11n kablosuz erişim noktası, Firewall, 4 10/100/1000 Mbps Ethernet portu, 1 Gigabit Ethernet WAN portu, 2 USB portu bir kutunun içinde.

Artıları: Gelişmiş kablosuz bağlantı noktası, Türkiye şartlarına en uygun modem, avantajlı fiyat.

Eksileri: Piyasadaki en hızlı modem değil.

Airties Air 5760 router modem Dual Band 5GHz üzerinden HD kalitesinde videolarınızı ağ üzerinde aktarırken 5GHz desteklemeyen eski bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi cihazlarınızda 2.4GHz ile bağlanabiliyor. Buna ek olarak AirTies kablosuz tekrarlayıcı cihazlarını kullanarak evlerde kablosuz kapsama alanını genişleten AirTies Mesh teknolojisi sunuyor.

Bu noktada Airties’ın dünyadaki en gelişmiş kablosuz bağlantı hızı artırma yazılımını kullandığını söylediğini ekleyelim. Uzak odada duvar arkasında kaban bir akıllı telefonun antredeki modeme bağlanması için ev içinde modemle çalışan kablosuz routerlar kullanılıyor ve hangi router cihazının o telefona maksimum hız vereceğini görmek için özel algoritmalar gerekiyor.

 

modem 16

 

Airties Kurucu Ortağı ve Teknoloji Direktörü Metin İsmail Taşkın’la yaptığım söyleşide İsmail Bey, bu yazılımı kendi içlerinde geliştirdiklerini ve ürünlerinin en önemli noktasının söz konusu yazılım olduğunu söyledi. Airties modemin medya sunucu özelliğine ek olarak IP QoS, VLAN (802.1Q), PVC-Port haritalama ve IGMP ile internet televizyonu yayınlarına da (IPTV) hazır olduğunu belirtelim.

Router modem listemiz bu kadar. Peki siz hangi modemi ve markayı tercih ediyorsunuz? Bunların hangisini satın alırdınız? Yorumlarınızı paylaşın.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments